CAUTA  
   
 
"Acest proiect este finantat, in parte, printr-un Grant al Ambasadei SUA la Bucuresti. Opiniile, concluziile, recomandarile, etc, din cadrul acestui proiect sunt ale autorilor, si nu reflecta in mod necesar pe cele ale Departamentului de Stat SUA."
 
   
   
  Utilizator
  Parola


 

Blogging, bune practici, neticheta
scris de cristina     ultima modificare la  29/07/2008


Iulian Comanescu, expert media (www.comanescu.ro) a sustinut o prezentare despre Blogging, bune practici, neticheta - Avem nevoie de autoreglementare in blogosfera? in cadrul mesei rotunde care a avut loc la CJI, la inchiderea primei parti a proiectului "Lege si ordine pe Internet".

Pun aici cateva dintre ideile prezentate de Iulian atunci.

Ideea unui cod de bune practici, de neticheta a blogurilor din Romania apare prima data pe comanescu.hotnews.ro si pe cristealizari.ro, in noiembrie 2006, insa la dezbaterile pe acesta tema dintre bloggari opinia generala este una negativa.

Un draft al cestui cod, din 25 noiembrie prevedea urmatoarele:

1. Informatia publicata pe acest blog se conformeaza legilor si uzantelor generale ale comunicarii publice. Informatia va fi pe cat posibil verificata. Fiindca bloggeri sunt persoane si nu redactii, verificarea este mai dificila, dar, atunci cand ea nu este posibila, informatia va fi marcata explicit ca neverificata/incerta/zvon, in functie de caracterul ei si forma proprie a fiecarui blog.

2. Acuzatiile formulate pe acest blog vor fi sustinute factual. Pozitia persoanei sau a entitatii incrimintate va fi solicitata si preluata atunci cand este obtinuta. Daca entitatea incriminata nu formuleaza un raspuns, acest lucru va fi mentionat.

3. Acest blog descurajeaza atacurile la persoana. Vor fi criticate idei, stari de lucruri, actiuni si nu persoanele de la care toate acestea emana.

4. Acest blog descurajeaza violenta de limbaj, obscenitatea, certurile din subsolul posturilor, ura personala, de rasa, confesionala, discriminarile de orice tip. Acest blog nu va promova aceste modalitati de crestere a traficului.
5. Acest blog mentioneaza, in masura posibilului, sursa primara a continuturilor text, foto, audio si video,  preluate. Acest blog isi protejeaza sursele (datele personale ale autorilor de postari care folosesc pdeudonime), atunci cand sursele respective formuleaza opinii critice sau difuzeaza informatii care le-ar atrage represalii in organizatiile din care fac parte sau altundeva.

6. Acest blog isi rezerva dreputl de a opri reactiile despre care considera ca altereaza logica discutiei din subsolul postului, ca si cele care i se par formulate numai pentru sporirea numarului de linkuri ale celui care posteaza.

Iulian a subliniat si el in acesta prezentare care sunt cele trei erori comune pe care le fac bloggeri si care sunt raspunsurile la acestea:

  • Bloggeri au libertate absoluta - codul penal si cel civil (calomnie, insulta, daune morale) sunt valabile si pentru bloggeri
  • Un cod de bune practici este o incercare de cenzura - initiatorii nu au puterea de a impune ceva pe bloguri. Pot doar propune sau trage un semnal de alarma.
  • Cine propune codul vrea sa preia controlul - persoanele private sau organizatii precum CJI pot doar sa propuna un draft, pe care cei interesati il pot revizui si adapta uzantelor proprii.

O alta parte a prezentarii a fost legata de Invataturile dupa episodul Netoo (codul de bune practici) :) :

  • Blogosfera este eterogena prin definitie. Blogurile care publica insemnari personale sau fictiune au mai putina nevoie de reguli
  • Un document asertiv ("e bine sa faci asa....asa...") are mai multe sanse de a "trece" fata de draftul prezentat mai sus, care formuleaza o serie de restrictii.
  • De explicat riscul aparitiei unei (noi) reglementari legale antidiscriminare pe internet - autoreglementarea si aderenta benevola la un cod de prevenire.